Barion Pixel

Miért ghostingol (tűnik el szó nélkül) a férfi?

Miért ghostingol (tűnik el szó nélkül) a férfi?

Tegnap még sokat nevettetek, utána estig tartó csetpartin folytattátok, ma az fogad a telefonodon, hogy „ez a felhasználó nem elérhető”. Rákeresel, de nem találod, hívnád, de a telefonja elutasítja a hívásodat. Eltűnt, mintha a Föld nyelte volna el: ghostingol. De miért tesz egy férfi ilyet? Kiben van a hiba? Mit csináltál rosszul?

Mit jelent pontosan a ghosting?

A ghostingnak kifejezés azt jelenti, hogy „valaki villámgyorsan és magyarázat nélkül eltűnik valaki életéből”. Jellemzően a társkereséshez köthető és most a társkeresés alatt értjük a „véletlen” cseteket, a barátnő összekötött valakivel – trendet, vagy bármely társkereső appon történt találkozást.
Maga a szó a ghost, azaz szellem kifejezésből ered: magyarul úgy lenne szép, ha azt írnánk „köddé vált” de az internet nyelve az angol ezért mi is a ghostingol kifejezést használjuk.

Mit csináltál rosszul, ha ghostingol?

Lehet, hogy az égvilágon semmit. Ahogy az is lehet, hogy valamit nagyon elrontottál. A társkeresés ma már egyenrangú felek közös döntése. Amíg 20-30 évvel ezelőtt egy férfi kezdeményezett, a nő befogadott, a férfinek le kellett nyűgözni a nőt, a nőnek pedig el kellett olvadnia és vagy igent vagy nem-et mondani addig mára a nő is kezdeményezhet és a férfi is mondhat nemet. Persze nem mindegy hogyan.
Tudod, hogy szeretem az életből vett történeteket, a szerelmet a párkapcsolatot nem lehet könyvből megtanulni. Ha olvasod a hírleveleimet talán emlékszel a srácra, aki most válik, pedig milyen csodás filter volt kifelé az életén.
Ugyanez a srác ghostingolt. Azért, mert összeismertették egy nővel, aki „le akarta nyomni”, aki „állandóan kioktatta” aki „az első perctől irányítani akarta”. Egyszerű példa: amíg a srác inkább telefonálni szeret a nő erőltette a csetet, azt is este és amikor este jött az üzenet arra nem válaszolt. De reggel megint írt. Néha ilyen apróságokon múlik minden, főleg pár keresésekor.

Miért tűnik el a férfi?

A ghostingolás annyira újdonság (még 5 éve sem nagyon volt ilyen kapcsolatlezárás), hogy nincs „tudományos” magyarázat, olyan sémák vannak, amelyek egyenes út a ghostingra. Íme, miért tűnik el (legtöbbször) a férfi.

 

1: Egyszerűen el akarja kerülni a konfliktust.
Erre tökéletes példa a fenti eset. Ahelyett, hogy közvetlenül elmondaná neked a gondot, és kockáztatná a drámát vagy a kritikát, lehet, hogy inkább abbahagyja a csevegést, mert nem kezeli jól a konfliktusokat. Az, hogy valakit a konfliktus elkerülése miatt ghostingol, nem tisztességes dolog veled szemben, és ez csak azt jelenti, hogy olyan problémái vannak, amiket egyedül kell megoldania.
2: Mert ezzel bánt a legkevésbé
Ha egy srác nem érzi a köztetek lévő kémiát és az összhangot, de te igen (vagy neki úgy tűnik) lehet, hogy felelősnek érzi magát azért, hogy megbántotta az érzéseidet. Hogy elkerülje, hogy szomorú vagy csalódott legyél, inkább teljesen elkerüli a beszélgetést, hogy ne érezze magát felelősnek. Teljesen rendben van, ha megbántva vagy feldúltnak érzed magad, ha egy férfi ghostingol, mert ez nem menő dolog. Hagyd, hogy érezd ezeket az érzelmeket, hiszen ezek fontos részei a továbblépésnek.
3: Alacsony az önbizalma
Egy srác akkor is eltűnhet, ha úgy véli, hogy nem érdemel meg téged. Ha egy srácnak alacsony az önbizalma, előfordulhat, hogy azt hiszi, hogy túl jó vagy neki, és bezárkózik. Biztonságosabbnak érezheti, ha teljesen elzárkózik a kapcsolattól, mert szorong attól, hogy hogyan látnád őt, ha továbbra is jobban megismernéd. Ez leginkább akkor történik meg amikor ez valós: például neked 2 diplomád van ő pedig egy szobafestő. Vagy te egy elegáns luxuslakásban élsz ő pedig egy falun.
4: Megszokta, hogy így zárja le
A tanulmányok azt mutatják, hogy aki egyszer ghostingolt az máskor is fog. Nem sokat segít az érzéseiden, de nem te vagy az első. Az ilyen pasi tudja, hogy neked rossz lesz, de nincs jobb ötlete.
5: Valami drámai dolog történt
Nem szabad kizárni egy baleset, vagy az életében bekövetkezett drámai változást sem. Amikor rájön, hogy napok, hetek, hónapok óta nem válaszolt, zavarban érzi magát, és a legegyszerűbb, ha nem küld több üzenetet. Így nem kell magyarázkodni arról, amiről amúgy sem akart neked szólni.
6: Nem áll készen egy kapcsolatra
Ezért nem szabad szidnod, biztosan te is voltál már olyan érzelmi periódusban amikor nem akartál új kapcsolatot. Ha egy srác nemrég lépett ki egy kapcsolatból, és úgy érzi, hogy túl gyorsan haladsz, lehet, hogy visszahúzódik és ghostingol. Semmi rosszat nem tettél, de a srác érzelmileg még nem áll készen egy újabb elköteleződésre, és lehet, hogy több időre van szüksége, hogy kitalálja, mit akar és mire van szüksége egy kapcsolattól
7: Elkerülő kötődési gondjai vannak
Ez nem feltétlen az ő hibája. Az elkerülő kötődésűek nehezen tudnak közel kerülni valakihez, és előfordulhat, hogy amikor ezt érzik, ghostingolnak. Az elkerülő kötődési stílussal rendelkező srácnak bizalmi vagy függőségi problémái lehetnek valami olyan dolog miatt, ami korábban történt az életében. Amikor úgy érzi, hogy közelebb kerül hozzád, szorongani kezdhet, és inkább eltűnik.
8: Nem érdekled
Nyers cím, de nem szabad megsértődnöd, hiszen nálad is történt már olyan, hogy nem érdekelt egy férfi, igaz? Egy srác is dönthet úgy, hogy csendben továbblép. Ha már voltatok néhány randin, és a srác nem érzi azt a romantikus szikrát, lehet, hogy nem beszélget többet, hogy tudassa veled, nem érdekled. Nem csináltál semmi rosszat, de egyszerűen csak nem érzi ugyanazt a vonzalmat, mint amikor először csevegni kezdtetek.
Persze ezekenk kívűl számtalan oka lehet még annak, hogy eltűnik a srác (és lehet, hogy neked is megvan a sajátod, hiszen te is ghostingoltál már).
A Szitu Klubban erről is sokat beszélgetünk, segítünk feldolgozni.
Ha viszont elakadtál és épp krízis helyzetben vagy, akkor jelentkezz be egy 30 perces Párkapcsolati Gyorsszervíz tanácsadásomra és segítek megérteni a férfiakat és elérni azt, hogy neked is legyen boldog párkapcsolatod!