Miért kell kizárni a barátaimat a párkapcsolatomból?

Párkapcsolati probléma

Úgy látom, hogy egyre több párkapcsolat szigetelődik el a környezetétől, jó vastag falakkal körbevéve magukat és ez hiba. Leépítenek minden régi barátságot és nem törekednek arra sem, hogy új, közös barátokat szerezzenek. Ezáltal túl merevek lesznek, nehezen kommunikálnak kifelé, és ami a legfontosabb, hogy probléma esetén nincs támogató háttér.

Ugyanakkor az is hiba, ha túl vékonyak a határok a pár és a környezetük között, hiszen ebben az esetben meg az intimitása sérül és egy nagy átjáró ház lesz az életük. Ilyenkor mindenki túl kompetensnek érzi magát, hogy a pár életébe beleszóljon és mivel szabadon közlekednek, így rendszerit ezt meg is teszik.
Az se jó, ha nincsenek barátok, de az is baj, ha túl sok van. Azonban, fontosak a barátok, mert Ők kiegészítik mindazt a hiányt, amit esetleg a párkapcsolat nem tud megadni (pl. egy kis pletyózás, sörözés, perverz viccek mesélése, shoping láz és még sorolhatnánk attól függően, hogy kinek mire van igénye). Azzal, hogy ezek az igények is kielégülnek, még erősebbé válhat a kapcsolatunk párunkkal, hiszen nem nyomjuk rá a hiány okozta feszültséget.

Korábban már arról is írtunk, hogy bizony sok esetben szerepeket játszunk, amiket a külső elvárások (szerep okozta elvárások) irányítanak pl. munkahelyen-jó dolgozó, utcán-jó polgár. Ehhez hasonlóan a párkapcsolatban és a családban is vannak szerepek: jó feleség/férj, jó anya/apa, amiket jólesik néha letenni és csak úgy elleni a barátokkal. Így tudjuk megőrizni saját identitásunkat, a „mi” identitás (párkapcsolati) mellett, ezáltal új erőt meríthetünk (pl. a barát mellett nyugodtan beszélhetek arról a hobbimról, ami páromat nem érdekli).

Vajon miért is merülünk bele olyan nagyon a kapcsolatunkba… Mint azt már több cikkünkben is olvasható, a párkapcsolatainkban szülői sémákat követünk, így sokszor aszerint alakítjuk, ahogyan azt szüleiktől látjuk. Azonban a szüleink esetében a gyermek(ek) születése után új teendők adódnak, amik leszűkítik a pár mozgásterét, kevesebb idejük lesz kimozdulni és találkozni régi barátokkal. Mi már ezt az „új rendszert” látjuk, ezt vesszük természetesnek és követendő mintának.

A fiatal vagy gyermek nélküli párkapcsolat azonban egy idő után kezd ellaposodni, akár kicsit unalmassá is válhat, mivel egyre jobban kezdjük meg és kiismerni partnerünket, nem alakulnak új szerepek.

Összegzés:

Igen is szükség van barátokra a párkapcsolat mellet, akik megadva mindazt, ami esetleg hiányzik a kapcsolatunkból, támogatást és visszajelzéseket is tudnak adni kapcsolatunk működéséről.

Ha ezek a minőségi barátok és visszajelzés most hiányoznak az életedből, akkor érdemes nyitni a külvilág felé. Egy nagyon jó alternatíva a sémád megtörése.

Ha szeretnél többet olvasni a témában akkor kattints a gombra.