Az elengedés pszichológiája

Miért nehéz szakítás után?

Amikor szakítunk vagy velünk szakítanak, bizony sokszor önámításba kezdünk, hogy a kudarcot és a vele járó fájdalmat könnyebben el tudjuk viselni. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a lassan harmincas éveiben járó fiatal, aki nem mer elköltözni a szülői házból, azzal ámítja magát, hogy azért lakik még mindig otthon, mert fél egyedül hagyni szüleit. Valójában attól fél, hogy ő nem fog tudni boldogulni az életben. Elengedés egyenlő önbecsapás. elengedés

Merre ne menjünk el

Az önbecsapás talaján egyesek heves tagadásba és hárításba kezdenek. Úgy érzik, hogy mindenről a másik tehet, így arra várnak, hogy egyszer majd bekopogtat bocsánatot kérve. De az is egyértelműen a feldolgozatlan szakítás jele, ha erős haragot érzünk a másik iránt és nem tudunk neki megbocsájtani. Bizony mindkét típus magában hordozva a feldolgozatlan veszteséget erősen hajlamos arra, hogy a múltban ragadva ezt a szerelmet keresse az újabb és újabb partnereiben.

Amit kell felismerni:

Amikor sorozatos kudarcok érnek minket a párkereséseink során, érdemes végiggondolni, hogy vajon melyek azok a tipikus “hibák”, amiket mindig elkövetünk. Ha látjuk, mit rontunk el, később kisebb eséllyel lépünk ugyan abba a folyóba. Ezt követően vegyük szemügyre, hogy van-e olyan tulajdonság, ami a legtöbb eddigi partnerünkben közös volt. Ha igen, akkor álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig, ki az, aki először eszünkbe jut róla. Végül ismerjük be magunknak, hogy bizony még nem vagyunk túl azon a szerelmen, és ha nem látjuk esélyét annak, hogy azzal a személlyel újrakezdjük, akkor bizony próbáljuk meg elengedni.

 

A Séma:

Valójában azzal, hogy újra és újra játsszuk a forgatókönyveinket az újabb és újabb kapcsolatainkban, kicsit be is bizonyítjuk magunknak, hogy az a kapcsolat, amit olyan nehezen engedünk el a múltban, tulajdonképpen tényleg nem működik. Hiszen szimbolikusan újra és újra esélyt adtuk neki, de végül mégsem működött.

 

Mi a megoldás? Cselezd ki a bukkanókat bizonytalanság és kétségek nélkül!

A hárítás és a bűnbakképzés, hasonlóan a régi helyek felkereséséhez bizony önbecsapáshoz vezet, ez pedig játszmákat eredményez. Csak akkor leszünk képesek továbblépni, ha felismerjük a “rossz” sémáinkat és elengedjük ezeket a játszmákat és nyitni tudunk a világ felé.

Ha szeretnéd felismerni és hátra hagyni a “rossz” párkapcsolati játszámkat, akkor Aknamentesítsd a párkapcsolatodat!

 Hogyan? Kattints a gombra  és nézd meg.